PIKILLO SALTSA ESNE-GAIN GABE
Pikillo-piperren saltsa laguntzaile bikaina da, eta plater desberdin asko nabarmendu ditzake. Hala ere, askotan esne-gainarekin lotzen da, eta horrek batzuek arrazoi dietetikoengatik saihestea eragin dezake edo azkenean esne-gaina duten saltsa guztiak testura berdina dutelako. Errezeta honek ez du esne-gainik erabiltzen, eta osasuna arriskuan jarri gabe saltsa krematsu eta goxoaz goza daitekeela erakusten du.
Osagaiak:
- 350gr Pikillo piper
- 4 Baratxuri ale
- 2 Tipula
- 4 koilarakada oliba-olio birjina estra
- 2 Koilaratxo piperrauts gozo
- Gatza
- Piperbeltz beltza
- 2 Katilu barazki-salda (aukerakoa, testura doitzeko)
Denbora: 20minutu.
Prestaketa:
1.Hasteko, pikillo-piperrak garbitu, freskoak badira. Kontserbako piperrak erabiltzen badituzu, ziurtatu likidoa ondo xukatzen duzula. Gero, baratxuri aleak eta tipulak zuritu eta julianan zatitu. Zartagin batean, oliba olioa su ertainean berotu. Berotu ondoren, baratxuria gehitu, “dantzan” hasten denean tipula gaineratu. Erregosi 5-7 minutuz, edo tipula garden eta leun egon arte. Garrantzitsua da baratxuria ez erretzea, horrek zapore mingotsa eman baitiezaioke saltsari.
2.Tipula eta baratxuria prest daudenean, erantsi pikillo piperrak zartaginera. Irabiatu. Sukaldea 3-4 minutuz, zaporeak integratzeko. Piperrautsa gaineratu, ongi irabiatu eta sutik aldendu. Irabiagailutik pasa, multzoa ongi birrindu. Nahasketa birrindu. Saltsa likidoagoa nahiago baduzu, barazki-salda gehitu une honetan. Testura leun eta krematsua lortu arte. Probatu saltsa eta doitu gatza eta piperbeltza gustura. Saltsak zapore pixka bat gehiago behar duela sentitzen baduzu, piperrauts pixka bat gehiago gehi dezakezu.